Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Sjak Rutten beschrijft het leven en het werk van frater Caesarius Mommers (1925-2007). Frater Mommers is bekend geworden als de ontwikkelaar van ‘Veilig leren lezen’. Deze methode voor aanvankelijk lezen, met de beginwoorden boom-roos-vis, werd in 1960 onder de naam ‘Zò leren lezen’ op de markt gebracht en bereikte in de jaren zeventig in Nederland een marktaandeel van negentig procent.

Detail Summary
Datum 19 februari 2019
Tijd 14:00

In 2017, tien jaar na de dood van frater Caesarius, leerden nog altijd acht op de tien kinderen in Nederland lezen met ‘Veilig leren lezen’. Dat een onderwijsmethode zo’n overheersende positie over zo’n lange tijd weet te handhaven is uniek in het Nederlandse onderwijs. In Nederland bestaat vrijheid van onderwijs en alle scholen zijn vrij hun methoden zelf te kiezen. In andere vakken zijn meer methoden op de markt, bereikt de marktleider zelden meer dan een kwart van de scholen en volgen verschillende methoden elkaar veel sneller op. Frater Caesarius Mommers wordt de meest succesvolle leermiddelenontwikkelaar uit de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs genoemd.

Dhr. J.J.G.M. Rutten: De leesvader van Nederland. Frater Caesarius Mommers en zijn betekenis voor het leesonderwijs. Promotor is prof. dr. J.C. Kennedy.

Deelname

Toegang vrij

Agnietenkapel
Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Download de samenvatting (PDF)