Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De favoriete bronsgiettechniek van Renaissance- en barokkunstenaars was de wasmethode. De West-Europese beeldhouwer maakte tussen 1810 en 1960 bij het gieten van bronzen sculpturen gebruik van een andere techniek; het gieten in zandmallen. Tegen het einde van de negentiende eeuw was deze zandgietmethode zover ontwikkeld dat het mogelijk werd om complexe figuratieve bronzen sculpturen, zoals de Denker van Rodin, in z’n geheel in één keer te gieten.

Detail Summary
Datum 22 februari 2019
Tijd 13:00

Tonny Beentjes restaureerde de Denker van Rodin en onderzoekt deze verandering in voorkeur en geeft nieuwe inzichten in de technologische ontwikkeling van het zandgieten alsook het verloren wasgieten. Beentjes was een van de eersten die 3D technieken toepaste voor het restaureren van de sculptuur. Daarbij onderzoekt Beentjes de implicaties voor het gebruik van 3D technieken in het vakgebied van conservering en restauratie en geeft aanbevelingen voor het gebruik ervan.

Dhr. T.P.C. Beentjes: Casting Rodin's Thinker. Sand Mould Casting, the Case of the Laren Thinker and Conservation Treatment Innovation. Promotoren zijn prof. dr. N.H. Tennent en prof. dr. F. Grijzenhout.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk
Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Download de samenvatting (PDF)

Bekijk het persbericht