Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Franse taal en cultuur

Heb jij een passie voor Franse taal, literatuur, geschiedenis en actualiteit, en wil je je internationaal oriënteren? In de bachelor Franse taal en cultuur perfectioneer je je kennis van de Franse taal en bestudeer je de Franse en de Franstalige culturen.

Houd me op de hoogte

Hoe schrijf ik me in?

Twee specialisaties

Tijdens de bachelor Franse taal en cultuur verdiep je je in de literaire, taalkundige en culturele aspecten van Frankrijk en onderzoek je de positie van Frankrijk zowel van binnenuit als vanuit andere taalregio’s. Je kiest een specialisatie: de major Franse taal en cultuur, waarin de nadruk ligt op de Franse literatuur en taalkunde, of de major Frankrijkstudies, waarin je de bijzondere positie van Frankrijk in Europa en de wereld onderzoekt. Op de internationale arbeidsmarkt kun jij als Frankrijkdeskundige met een brede oriëntatie veel kanten op.

Bekijk het studieprogramma

Franse taal en cultuur iets voor jou?

 • Ja, zeker als je Frans als eindexamenvak hebt gedaan en je belangstelling hebt voor literatuur en de structuur van taal.
 • Je bent nieuwsgierig naar de geschiedenis en de actualiteit van de Franse taal, cultuur en maatschappij en wilt de achtergronden ervan doorgronden.
 • Je wilt graag deelnemen aan debatten met medestudenten en wetenschappers.

Wat zijn de toelatingseisen?

Waarom Frans aan de Universiteit van Amsterdam?

 • Frankrijk is hier een venster op de wereld: er is intensieve samenwerking met andere opleidingen zoals andere Europese talen, geschiedenis, mediastudies, Europese studies en taalwetenschap.
 • Je krijgt colleges over La République, over La France et l’Europe, Mei 68 en de cineasten van La Nouvelle Vague, maar ook over het Franse culturele erfgoed.
 • Veel docenten zijn gespecialiseerd in het hedendaagse Frankrijk; er is dus veel aandacht voor de literaire, taalkundige en culturele actualiteit.
 • De opleiding is kleinschalig: de groepen waarin je onderwijs krijgt, zijn over het algemeen klein en er is een hecht groepsverband en veel persoonlijk contact met de docenten.
 • Je kunt vakken volgen in een Franstalig land. De opleiding biedt uitwisseling met Parijs en andere steden aan.
 • De opleiding bevindt zich in het centrum van Amsterdam, waar ook de organisaties en bedrijven gevestigd zijn die een band hebben met je studie.
 • Het is ook niet moeilijk om een stageplek is in Amsterdam te vinden.
 • Binnen je bachelor heb je ruimte voor keuzevakken of een minor in andere studierichtingen, zodat je je studie een eigen profiel kunt geven.

Lees hier over keuzeruimte en minors

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Franse taal en cultuur ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Voorlichting en contact

Download brochure
Franse taal en cultuur
Diploma BA Franse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56808