Thomas Aalders, masterstudent Green Life Sciences aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een NWO TOP Grant binnengehaald. Dit is de grootste persoonlijke beurs die je als masterstudent kan binnen halen. Met het geldbedrag, ruim 300.000 euro, kan hij voor vier jaar zijn eigen promotieonderzoek financieren.

Aalders heeft deelgenomen aan het Experimental school of Plant Sciences (EPS) talent programma. Doel van dit programma is om getalenteerde masterstudenten binnen de moleculaire plantwetenschappen een goed overzicht te geven van het onderzoeksveld en ze te begeleiden in het schrijven van hun eigen onderzoeksvoorstel. Thomas Aalders heeft zijn voorstel samen met de UvA-onderzoekers Frank Takken en Harrold van den Burg geschreven. Na een voorselectie en een interviewronde is zijn voorstel gehonoreerd in het topsectorprogramma Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Beruchte schimmel

Aalders gaat met deze subsidie onderzoek doen aan de beruchte plantenschimmel Fusarium, die bij diverse landbouwgewassen verwelkingsziekte veroorzaakt. Een van de gewassen die regelmatig door de schimmel wordt getroffen is de tomaat. Eerder onderzoek van het Swammerdam Institute for Life Sciences (UvA) toonde aan dat het eiwit SIX8 uit de schimmel essentieel is voor succesvolle besmetting van tomatenplanten.

Saboteert

De vraag is nu, waarom? Het lijkt erop dat het schimmeleiwit de afweerreactie van de plant saboteert. Aalders gaat onderzoeken hoe dit moleculair precies werkt. De kennis die dit straks oplevert zal niet alleen belangrijk zijn voor de betere bescherming van tomatenplanten. Andere stammen van Fusarium, die andere gewassen ziek maken, hebben ditzelfde SIX8 eiwit. Dit duidt erop dat SIX8 een centrale rol speelt heeft bij het veroorzaken van verwelkingsziekte. Onlangs toonde het team van UvA-onderzoeker Martijn Rep aan dat een soortgelijk (SIX) eiwit essentieel is voor besmetting met de Fusariumstam die momenteel de wereldwijde bananenoogst bedreigt.

Lees meer over de NWO Topsectoren