In de hal van gebouw Science Park 904 is van 5 t/m 8 februari de tentoonstelling Depicting Science te bewonderen. De expositie is georganiseerd door Carlijn Snoek, Fleur van Langen en Mabel Gray van de masteropleiding Earth Sciences. Er is onder meer kunst door sterrenkundige Vincent Icke te zien.

De tentoonstelling

Depicting Science is een expositie over het uitdrukken van wetenschappelijke processen door middel van kunst. Drie kunstenaars exposeren kunstwerken die zijn gebaseerd op wetenschappelijke thema’s, waaronder astronomie, wiskunde, natuurkunde en aardwetenschappen.

Van de zes aanwezige kunstwerken zijn er drie van Anna Gray, alumnus van de Gerrit Rietveld Academie en de Royal College of Art te Londen. Haar werk is regelmatig verbonden met wetenschappelijke thema’s, zoals licht, zwaartekracht en cellulaire structuren. Het Duitse kunstenaarsduo Plex Noir droeg twee kunstwerken bij. Hun video-installatie Frontear visualiseert de invloed van kunstmatige geluiden op een onderwater ecosysteem. DEBRIS is een installatie die met behulp van een laser ruimteafval in kaart brengt. Tot slot is van Vincent Icke, hoogleraar Theoretische Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar Kosmologie hier aan de UvA, het werk Alien Art te zien, gebaseerd op de algoritmen die hij schrijft om de bewegingen van sterren in sterrenstelsels te beschrijven.

Spin your thesis

Carlijn Snoek, Fleur van Langen en Mabel Gray organiseerden de tentoonstelling als onderdeel van de Spin Your Thesis! campagne van de European Space Agency (ESA). Elk jaar stelt de ESA hun Large Diameter Centrifuge (LDC) een aantal dagen beschikbaar voor experimenten door studenten. De LDC is een centrifuge met een diameter van 8 meter, die een kracht van twintig maal de zwaartekracht op aarde kan nabootsen. In september 2018 voerden de drie UvA studenten in de LDC een zelfbedacht experiment uit rondom de invloed van zwaartekracht op stromingspatronen van zandlawines. Bij dit project hoort ook het bereiken van het algemene publiek; dat besloten de studenten te doen via de huidige kunsttentoonstelling.

Science Park 904

1098 XH Amsterdam