In het drieluik ‘Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden’ laat Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch wetenschappers van alle zeven faculteiten van de Universiteit van Amsterdam aan het woord over de liefde.

Detail Summary
Datum 21 februari 2019
Tijd 17:00 - 18:45

Drie lezingen over: Verliefd, verloofd, getrouwd en gescheiden.

Hoe weet je wanneer je verliefd bent? Hoe weet je of de liefde ‘echt’ is? Wat is ‘echte’ liefde? Hoe hebben we dat geleerd? Wie heeft ons dat geleerd? Hoe kunnen we het in taal omzetten? Welke taal? Welke woorden en metaforen kennen we de liefde toe? Zit liefde in het hart? In het bloed? De lever of de hersenen? Hoe komt het dat de natuurwetenschappen de liefde als iets ‘natuurlijks’ iets in het reptielenbrein of in ieder geval als iets meetbaars en iets nuttigs voor de voortplanting willen kennen. En hoe bestuderen cultuurwetenschappen de liefde als iets ‘cultureels’? Hoe is de romantische liefde verbonden met literatuur en kunst en filosofische inzichten? En hoe staan juristen, economen, medische wetenschappers en wiskundigen hiertegenover? Is verliefdheid natuur of cultuur? En hoe kent een bioloog de liefde? Of een antropoloog, een wiskundige of endocrinoloog?

Verliefd

We starten met hoe het allemaal begint: Verliefdheid.
Historicus Claire Weeda, wiskundige Raf Bocklandt, en master student sociologie Inse de Wit schijnen hun licht op de Verliefdheid vanuit hun eigen unieke kijk op de kennis binnen hun academische discipline.

Over de sprekers

Claire Weeda is als cultuurhistoricus verbonden aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar Middeleeuwse volksaard en etnische stereotypen alsmede naar medische theorieën, cultuur en politiek in West-Europa. Haar colleges gaan ook over Humor en satire, utopieën en viezigheid. Zij schreef: Imagining Communities: Historical Reflections on Community Formation en Policing the Urban Environment in Premodern Europe (AUP).

Raf Bocklandt promoveerde aan de Universiteti van Antwerpen met een proefschrift over de meetkunde van quivervarieteiten en werkte daarna enkele jaren aan Newcastle University in het noorden van Engeland. Sinds 2013 werkt hij aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij het vak inleiding meetkunde doceert in de bachelor wiskunde.

Inse de Wit is een master student sociologie aan de Faculteit voor Maatschappij en Gedragswetenschappen en doet onderzoek naar De Romantische relatie, geluk en neoliberalisme.

Margriet van Heesch is cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoekt ideologische configuraties van gender, seksualiteit en de romantische liefde. Ze schreef voor NRC en De Correspondent en De Gids. Inspiratie voor deze reeks is de collegereeks “Dance me tot he End of Love, Epistemology of Romance” .

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15,45 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 21 februari

• 17.00 inloop en borrel
  • 17.30 start programma
  • 18.45 einde programma